LightBlog

Bin Yıllık Bir Sikke: Norveçlileri Büyüleyen Keşif

 🕵️‍♂️ Bin Yıllık Bir Sikke: Norveçlileri Büyüleyen Keşif



Norveçliler, İsa'yı betimleyen bin yıllık bir sikkenin büyüsü altında. Bu keşif, olağanüstü özel bir buluntu olarak nitelendiriliyor. Bin yıldan fazla bir sürede, bin yıllık altın sikke Norveç topraklarına kadar yaklaşık üç bin kilometre yol kat etti. Yetkililer, bu bulunun "özel bir keşif" olduğunu söylüyorlar. Evangeliques.info'nun bildirdiğine göre, bu yılın başlarında biri Norveç Denizi yakınlarında bir metal dedektörüyle buldu. Belediye yayınında, "Parça olağanüstü iyi durumda. Kaybından bu yana büyük ölçüde değişmemiş gibi görünüyor," yorumunu yapıyor.

Bu sikke Bizans İmparatorluğu'ndan gelmiş, muhtemelen şu anki İstanbul olan başkent Konstantinopolis'te basılmış. Bir yüzünde İsa bir Kitap tutarken, diğer yüzünde ise iki Roma imparatoru bulunuyor. Üzerinde "İsa Mesih, hüküm sürenlerin Kralı" ve "Basil ve Konstantin, Roma imparatorları" yazıyor. Yetkililer, sikkenin 977 ile 1025 yılları arasında Basil II ve Konstantin VIII'in saltanatlarının sonlarına doğru basıldığını tahmin ediyorlar. Norveçli arkeologlar, sikkenin "Norveç bağlamında eşsiz" olduğunu belirtiyorlar. Sikkenin, Norveç Viking kralı Harald Hårdråde'ye ait olabileceği tahmin ediliyor; kendisi 1045 ile 1066 yılları arasında hüküm sürmüştü.

Arkeologlara göre, bir rahip, sözde Piskopos Yolu boyunca seyahati sırasında eşsiz altın sikkeyi Valdres'de kaybetmiş olabilir. Bu bilgiyi Hristiyan haber kaynağı Världen Idag aktarıyor. Bölge, 1125 yılına kadar Björgvin'in piskoposluğunun bir parçasıydı. Sikkenin o dönemin tuz, ringa balığı, ren geyiği derisi ve boynuz ticaretinden kaynaklanmış olabileceği düşünülüyor. Şimdilik belediye, keşfin yapıldığı yerin yakın çevresini daha fazla inceleme olanağı olmadığını belirtiyor. "Sikke buluntu, sonbaharın sonlarına doğru yapıldığı için henüz buluntu yerini inceleme fırsatımız olmadı. Bu, tarla sezonu 2024'te yeniden başladığında yapılacak."

#NorveçTarihi #ArkeolojiKeşif #BinYıllıkSikke #NorveçArkeoloji #İsaSikkesi #HaraldHårdråde #TarihîKeşifler #ArkeolojiAraştırma

Bin Yıllık Bir Sikke: Norveçlileri Büyüleyen Keşif Bin Yıllık Bir Sikke: Norveçlileri Büyüleyen Keşif Reviewed by Serkan TALUER on Aralık 21, 2023 Rating: 5

Hiç yorum yok:

LightBlog